کدال چیست و سامانه کدال چه کاربردی برای سهامداران دارد؟

آموزش سایت کدال و نحوه استخراج اطلاعات شرکت ها از سامانه کدال
اگر شما هم در ابتدای مسیر آموزش بورس هستید یا تصمیم گرفتید آموزش بورس از پایه را شروع کنید با اولین سرچ در گوگل به نام سایتهایی برخورد میکنید که مرتبط با بورس هستند. در نگاه اول برای افرادی که بورس را از صفر میخواهند شروع کنند گیج کننده به نظر میرسد. ما در پارسیان بورس این بار به بررسی کامل سایت کدال یا سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران میپردازیم و به شما آموزش میدهیم چگونه از کدال برای شناخت بیشتر شرکتی که در آن سرمایهگذاری کرده یا قصد سرمایهگذاری دارید، استفاده کنید.
سامانه کدال چه گزارشاتی به سرمایهگذاران بورس میدهد؟
- معرفی کلی سایت کدال
- مزیت های سایت کدال
- منظور از ناشران بورسی چیست؟
- کدال برای سهامداران و سرمایه گذاران چه کاربردی دارد؟
- رایجترین گزارشها در سامانه کدال
- صورتهای مالی میان دوره و پایان دوره
- گزارش تفسیری مدیریت
- گزارشهای ماهیانه شرکت ها
- گزارش فعالیت هیئت مدیره
- گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب
- افزایش سرمایه در کدال
- آگهی دعوت به مجامع و تصیمات
- تاریخ پرداخت سود نقدی
معرفی کلی سایت کدال
کدال که مخفف Comprehensive Database Of All Listed Companies میباشد، از مهم ترین سایت های بورس هست و سرمایهگذاران میتوانند گزارشات شرکتها را در این سایت پیدا کنند. بهترین معرفی عمومی این سامانه کاربردی در قسمت درباره ما سایت آمده و ما همان متن رو در این جا قرار میدهیم.
درباره سامانه کدال
طبق ماده ۲ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه ۱۳۸۴)، “سازمان بورس و اوراق بهادار” در راستای حمایت از حقوق سرمایه گذاران و با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراق بهادار و به منظور نظارت بر حسن اجرای قانون و بر اساس ماده ۷ همان قانون، اتخاذ تدابیر لازم جهت پیش گیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نیز نظارت بر افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکتهای ثبت شده نزد “سازمان” بر عهده هیات مدیره این سازمان می باشد.
در این خصوص سامانۀ یکپارچۀ گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به نشانی WWW.CODAL.IR به منظور مکانیزه کردن جمع آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکتهای ثبت شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی شده است.
فرآیندهای اصلی سامانه عبارتند از:
- آماده سازی و ثبت گزارش ها به وسیله ناشران
- دریافت و پذیرش گزارش ها توسط سامانه
- ذخیره و بازیابی گزارش های دریافتی
- تحلیل و نظارت بر گزارش ها توسط کارشناسان سازمان
- استخراج گزارش های متنوع از اطلاعات ارسالی توسط ناشران
- انتشار اطلاعات به عموم
اهداف اصلی طراحی و به کارگیری این سامانه عبارتند از:
- تسریع در ارایه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
- ایجاد ساز و کاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
- ایجاد ساز و کار های بهینه و مناسب گزارش گیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی جهت فعالان بازار سرمایه
- فراهم آوردن امکان دسترسی آسان استفاده کنندگان به اطلاعیه ها
- فراهم آوردن امکان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارایه و افشای اطلاعات
- افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترل ها
- افزایش هماهنگی واحدهای درون سازمانی و برون سازمانی و ارتقای سطح اطلاع رسانی
مزیتهای سایت کدال
هر فرد باید قبل از سرمایهگذاری در بورس شناخت کاملی از شرکت مدنظر خود داشته باشد. هدف اصلی از راهاندازی سامانه جامع ناشران، ایجاد سایتی بوده که تمامی اطلاعات مهم شرکتهای پذیرفته شده در بورس در انجا نمایش داده شود تا سرمایهگذاران مجبور نباشند برای بدست آوردن اطلاعات هر شرکت به سایتهای متفرقه رجوع کنند.
ناشر بورسی کیست؟
به شرکتهایی که نماد آنها در سازمان بورس درج شده، ناشر بورسی گویند و هر ناشر بورسی موظف است گزارشهای مصوب سازمان بورس را مطابق با این نامههای موجود تهیه کند و آن ها را در سایت کدال قرار دهد. در صورت تخطی ناشر از انتشار این گزارشات سازمان با آن برخورد خواهد کرد.
کدال برای سهامداران و سرمایهگذاران چه کاربردی دارد؟
ما زمانی در بورس سود میکنیم که یا قیمت سهمی که خرید کردهایم رشد کند یا شرکت سود نقدی خوبی را در پایان سال مالی خود تقسیم کند. برای این که بدانیم شرکت چقدر سود نقدی تقسیم میکند یا آیا قیمت آن میتواند رشد کند باید تحلیلی از سهم داشته باشیم. تحلیل بنیادی بهترین روش شناخت سهم هست. در تحلیل بنیادی افراد با استفاده از اعداد و ارقام صورتهای مالی، میزان کالای خرید و فروش شده توسط شرکت، تحلیل هزینههای شرکت، وضعیت کلان اقتصادی و … در پی یافتن این موضوع هستن که آیا سهام مد نظر ارزش خرید دارد یا خیر. مهمترین منبع و رفرنس تحلیل بنیادی سایت کدال است و اطلاعات موثق در این سایت قرار داده میشود. پس سرمایهگذاران باید شناخت کاملی از سامانه کدال داشته باشند.
رایج ترین گزارشات کدال
با هم به نحوه دسترسی به مهمترین گزارشات سامانه کدال میپردازیم:
صورت های مالی میان دوره و پایان دوره:
بر اساس دستورالعمل سازمان بورس شرکت ها موظف هستند در بازه های ۳ ماهه صورت های مالی خود را منتشر نمایند. این گزارشات تحت عنوان اطلاعات و صورت های مالی میان دوره ای ۳ ماهه، ۶ ماهه ، ۹ ماهه و ۱۲ ماهه در سایت قرار میگیرند و سهامداران میتوانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.
تصویر فوق صفحه اول سایت کدال را نشان میدهد. گزارشات بر اساس تاریخ انتشار در این جا نمایش داده میشوند. برای پیدا کردن گزارش یک شرکت خاص باید به قسمت جستجو اطلاعیه ها برویم. به طور مثال برای سهم کاوه پس از اعمال فیلترها لازم، میتوان به آخرین گزارش که صورت مالی ۳ ماهه میباشد، دسترسی پیدا کرد.
گزارش تفسیری مدیریت
گزارش تفسیری مدیریت شرکت از آن دسته گزارش ها میباشد که باید حداقل یک بار قبل از خریدن هر سهم خوانده شود. چرا که اطلاعات خوبی در آن پیدا میشود و شناخت مناسبی را از شرکتی که میخواهیم سهام دار آن شویم فراهم میآورد. این گزارش در بخش فایل های پیوست صورتهای مالی پیدا قرار دارد.
گزارش های ماهیانه شرکت ها
گزارش مهم دیگری که در سایت کدال می توان به آن دسترسی پیدا کرد، گزارش عملکرد ماهانه شرکت هاست. این نوع گزارش که از سال ۱۳۹۵ انتشار آن توسط سازمان بورس الزامی شد، آمار تولید، نرخ فروش و مقدار فروش شرکت ها را نشان میدهد. این گزارشات نقش مهمی در تحلیل بنیادی دارند و به سرمایهگذاران کمک میکنند قبل از انتشار گزارشات فصلی برآورد مناسبی از خوب یا بد بودن این گزارش داشته باشند.
در تصویر زیر میتوانید نحوه دسترسی به این گزارشات را متوجه شوید.
همچنین در تصویر یک گزارش عملکرد ماهانه از شرکت زاگرس را مشاهده میکنید. البته این نوع گزارشات مختص به شرکت های تولیدی میباشد. برای بانک ها، بیمه ها و یا شرکتهای سرمایهگذاری متفاوت از این گزارشات میباشد که بررسی دقیق آنها در مقاله ای دیگر انجام خواهد شد.
گزارش فعالیت هیئت مدیره
این گزارش به عنوان یکی از گزارشهای سالانه هیات مدیره به مجمع ، مبتنی بر اطلاعات ارائه شده در صورتهای مالی بوده و اطلاعات را در خصوص وضع عمومی شرکت و عملکرد هیات مدیره فراهم میآورد. نحوه دسترسی به این گزارشات در همان فیلتر گزارش های فصلی می باشد.
گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب
در این گزارشات هر گونه اتفاقات مهم که بر روی سود هر سهم (نوع الف) اثر داشته باشد یا جز اطلاعاتی هست دانستن آن برای سهامدار الزامیست (نوع ب) اطلاع رسانی میشود.
افزایش سرمایه در کدال
یکی دیگر از گزارشات مهمی که در سایت کدال منتشر میشود فرآیند انجام افزایش سرمایه هست. این فرایند طی چند مرحله انجام می گردد و طی هر مرحله گزارشی روی سایت بارگزاری میگردد. سهامداران میتوانند در هر مرحله به سایت کدال مراجعه کنند و از آخرین اطلاعات افزایش سرمایه در کدال با خبر شوند.
آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات
در این گزارشات که معمولا ۱۰ روز قبل از برگزاری هر گونه مجمعی، منتشر میشود، زمان و مکان برگزاری مجامع را اطلاع رسانی میکنند. این مجامع شامل همه مواردی هست که در اختیار هیئت مدیره میباشد و میتوان به مجمع عادی سالیانه، مجمع افزایش سرمایه یا حتی انتخاب هیئت مدیره اشاره کرد. بعد از برگزاری این جلسات، تصمیمات اخذ شده نیز باید گزارش شوند. به طور مثال میتوان به مقدار سود نقدی تقسیم شده اشاره کرد.
در گزارش فوق میتوان مقدار سود نقدی تقسیمی سهم زاگرس در سال مالی ۱۳۹۸ پی برد.
در این گزارش هم میتوان از نحوه دریافت سود نقدی اطلاع پیدا کرد.
جمع بندی:
سایت کدال از جمله مهمترین رفرنس ها برای دسترسی به انواع اطلاعات شرکت ها می باشد و ما در این مقاله به چند نوع از این گزارشات پرداختیم. اما گزارشات دیگری هم وجود دارد که به مرور ما در این مقاله آموزشی کامل میکنیم. همچنین میتوانید برای تکمیل اطلاعات ویدیو آموزشی سایت کدال را تماشا کنید.
ارسال پیام